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Effective December 30, 2022, answers to the frequently asked questions (the “FAQ”) supersede Circular
131-22. In the event of discrepancies between the Rules of Bourse de Montréal Inc. (the “Rules”) and the
FAQ, the Rules shall prevail. The FAQ is intended to illustrate the applicability of selected regulatory
requirements and is not exhaustive of all regulatory requirements. Questions regarding the FAQ may be
directed to the Regulatory Division (the “Division”) of Bourse de Montréal Inc. (the “Bourse”) at:

● info.mxr@tmx.com
● 514-787-6530
● Toll-free from Canada and US at 1-800-361-5353 extension 46530
● Toll-free from the UK and France at 00 800 36 15 35 35 extension 46530

Q1: What is order identification? (amended on November 30, 2022)

A1: Pursuant to paragraph 6.115(a) of the Rules, Approved Participants and Foreign Approved
Participants (collectively, the “Participants”) must ensure the proper identification of orders when
they are entered into the trading system in order to ensure, among other things, compliance with
the provisions of Article 6.114 regarding order priorities. The four possible identifiers are:

1. “Order for the account of a customer” (“Client”)
2. “Order for the account of a professional” (“Pro”)
3. “Order for the account of the firm” (“Firm”)
4. “Order for an insider or significant shareholder” (“Insider”)

https://www.m-x.ca/f_circulaires_en/131-22_en.pdf
https://www.m-x.ca/f_circulaires_en/131-22_en.pdf
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In addition, pursuant to paragraph 6.115(b) of the Rules, Participants must ensure that the
prearranged transaction marker is included for each order entered into the Trading System under1

Article 6.202 or Article 6.205. This requirement does not apply to paragraph (c), sub-paragraph
(d)(i) or paragraph (e) of Article 6.205.

Each Participant is responsible for appropriately identifying the orders sent through its systems.

Q2: I am a Participant and have incorrectly identified an order. What should I do? (added on
November 7, 2022)

A2: If a Participant has incorrectly identified an order that has not yet been filled, the Participant
should cancel or modify the order to the extent permitted pursuant to Article 6.111 on a
best-efforts basis.

If a Participant has incorrectly identified an order that has been filled, the Participant should
submit an order marker correction form. Paragraph 3.105(c) requires a Participant to notify the
Division within ten business days of concluding of a possible violation of Article 6.114 and
paragraph 6.116(b) respecting management of priorities. The order marker correction form must
be submitted on the Participant Portal in the prescribed comma-separated values file format.

Q3: On which orders is the prearranged transaction marker required? (added on November 30,
2022)

A3: The prearranged transaction marker is required and must have a value of true/yes on all
cross-trades pursuant to Article 6.202 and on prearranged transactions pursuant to Article 6.205
except for prearranged transactions pursuant to paragraph (c), sub-paragraph (d)(i) and
paragraph (e) of Article 6.205.

Q4: What are the consequences for a Participant that does not identify its orders
appropriately?

A4: Incorrectly identified orders may constitute an infraction under the Rules and therefore lead to
disciplinary action. However, the Division takes all circumstances into account before opening an
investigation, if appropriate, or initiating disciplinary procedures.

Q5: Is order identification covered by the Division’s examination program?

A5: Yes. The Division verifies how orders are identified when it examines the derivative instruments
trading desks of Participants. Should inappropriately identified orders be observed during the
scope of an examination, they will be reported by the examiners in the examination report. The
Division encourages Participants to implement practices and procedures that will ensure
compliance with Article 6.115 of the Rules. If a potential violation of Article 6.115 is found, the
Division’s Examinations service may escalate the file for further analysis.

Q6: What type of order must be identified as an order for the account of a professional (“Pro”)
within the meaning of Article 6.115 of the Rules?

1 The “prearranged transaction marker” is referred to as the “intent to cross flag” in Bourse technical documentation.
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A6: An order received for an account in which a director, officer, partner, employee or agent of a
Participant or of a Related Firm of the Participant or a person approved by the Bourse has a2

direct or indirect interest, other than an interest in a commission charged, must be identified as an
order for the account of a professional (“Pro”).

Q7: A Participant receives an order from another Participant for its own account. How should
this order be identified?

A7: When a Participant receives an order from another Participant of the Bourse for its own account,
this order must be identified as “Firm”. Subparagraph 6.115(a)(iii) of the Rules states: “‘Order for
the account of the firm’ means an order for [...] a Derivative Instrument for an account in which
the Approved Participant [...] has a direct or indirect interest, other than an interest in a
commission charged.” So a Participant that executes the order of another Participant must ask
the latter whether the order is placed for its own account or for the account of one of its clients.

For example, let us say that the institutional client trading desk at ABC Inc., a Participant, has
received an order from a trader working at XYZ Inc., another Participant. The employee of ABC
Inc. must ask the employee of XYZ Inc. for which account the order is for. If the order was placed
for the account of XYZ Inc., under the definition in subparagraph 6.115(a)(iii), the employee of
ABC Inc. must identify this as a “Firm” order.

Q8: A Participant receives an order from another Participant for the account of one of its
clients. How should this order be identified?

A8: A Participant that receives an order from another Participant for the account of one of its clients
must identify this as a “Client” order. So a Participant that executes an order for another
Participant must ask whether the order is being placed for its own account or for the account of
one of its clients.

For example, let us say that the institutional client trading desk at ABC Inc., a Participant, has
received an order from a trader working at XYZ Inc., another Participant. The employee of ABC
Inc. must ask the employee of XYZ Inc. for which account the order is for. If the order was placed
for the account of a client of XYZ Inc., under the definition in subparagraph 6.115(a)(i), the
employee of ABC Inc. must identify this as a “Client” order.

Q9: How should an order for the account of a Related Firm be identified?

A9: When a Participant receives an order for an account owned by a Related Firm, the order must be
identified as a “Firm” order. The Participant is responsible for ensuring that the orders sent by its
systems are appropriately identified, even when the Related Firm can send its orders directly,
without the Participant intervening.

Note that based on the definition of Related Firm, the U.S. affiliate of a Canadian Participant is
not considered a Related Firm. In such cases, the U.S. affiliate of a Canadian Participant that

2 Related Firm means a sole proprietorship, Partnership or corporation which is related with a Participant in that either
of them, together with the partners and directors, officers, shareholders and employees of it, collectively have at least
a 20% ownership interest in the other of them, including an interest as a partner or shareholder, directly or indirectly,
and whether or not through Holding Companies; which carries on as a substantial part of its business that of a broker,
dealer or adviser in Securities or Futures Contracts; which deals with or has obligations to any Person other than
such Participant or for obligations to any Person incurred through such Participant; and which is under the audit
jurisdiction of a self-regulatory organization which is a participant to the Canadian Investor Protection Fund.
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places an order for its own account must not identify this order as a “Firm” order, but rather as a
“Client” order (assuming that the U.S. affiliate is not itself a Participant of the Bourse).

Q10: How should an order for the account of a client of a Related Firm of a Participant be
identified?

A10: When a Participant receives an order from a Related Firm for the account of a client of the
Related Firm, the order must be identified as a “Client” order. For example, when a Participant
that is a Canadian corporate entity receives an order for the account of a client of a Related Firm,
it must identify this order as a “Client” order (assuming that the client is not itself a Participant of
the Bourse).

Q11: Does the method used to enter an order affect its identification?

A11: No. Whether the order is communicated to a Participant by telephone or entered directly in the
Participant’s trading system, the order must be identified in accordance with the Rules when it is
entered.


